Bemutatkozás

Dr. Hóman Márta vagyok, Nagykanizsán a Kanizsai Dorottya kórház Radiológiai osztályon az  ultrahang diagnosztikai részleg részlegvezető főorvosaként dolgozom ( munkanapokon teljes munkaidőben).

Fő profilom az ultrahang diagnosztika, emellett végzek CT vizsgálatokat és hagyományos röntgen diagnosztikát (röntgen átvilágítást és röntgen felvételek leletezését) is.

Nagykanizsán elsőként kezdtem az ultrahang diagnosztikai magánrendelést 1997-ben, melyet azóta is töretlenül folytatok.

Az eltelt időszakban az ultrahang diagnosztika hihetetlen fejlődésen ment keresztül, köszönhetően a folyamatos technikai fejlődésnek. Ma már az ultrahang diagnosztikán belül is léteznek subspecialitások, mint pl. a musculus sceletalis (ízület, izom, ín és egyéb lágyrészek), vagy a Color Doppler Duplex vizsgálatok, melyek az érrendszer vizsgálatát szolgálják, nem is beszélve a 4D-s ultrahangok elterjedéséről, melyek a háromdimenziós látást teszik lehetővé, itt a negyedik dimenziót az idő jelenti, amely pillanatban a vizsgálatot végezzük. A subspecialitásaim közül kiemelem a csecsemő és kisgyermekkori szűrő vizsgálatokat, melyeket a mai napig nagy számban végzek kórházi munkám során is. Ide tartoznak a hasi ultrahang vizsgálatok, az agy és a csípő ultrahang vizsgálata szűrő jelleggel, kisded illetve kisgyermek korban diagnosztikai céllal.

Jelenleg saját ultrahangos készülékkel végzem a vizsgálatokat a magánrendelésemen, mely az előbb felsoroltak közül bármely vizsgálat elvégzésére alkalmas.

A következőkben részletes tájékoztatást adok az egyes vizsgálatokról.

Az ultrahang vizsgálatok fájdalommentesek, veszélytelenek, káros mellékhatásuk nincs, korlátlanul ismételhetők. Az ultrahang vizsgálat nagy pontosságú diagnosztikai módszer, mely kiválóan alkalmas és ajánlott szűrő vizsgálatként való alkalmazásra is.